Αρχική Projects Σπουδαστών & Αποφοίτων Case Study 1 Διάστρεμμα Ποδοκνημικής

Προβολή του Project

..:: ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ LIVE ::.. Case Study 1 Διάστρεμμα Ποδοκνημικής

Ψηφίστε το Project

Case Study 1 Διάστρεμμα Ποδοκνημικής

Προβολές

1073

βαθμοί

82

ψήφοι

26

3.2

Rate

αναρτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2014 από

CASE STUDY #1 - 20/10/2014

ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ

Δεκαοκτάχρονο κορίτσι, γύρισε το πÏŒδι του καθÏŽς χÏŒρευε πριν απÏŒ 4 μέρες. Αρχικά πρίστηκε, πονούσε πολύ και δεν μπορούσε να το πατήσει. Πήγε στο νοσοκομείο και έβγαλε ακτινογραφία. Απεφάνθει διάστρεμμα ποδοκνημικής (μερική ρίξη πλαγίου συνδέσμου). Ο γιατρÏŒς συνέστησε ξεκούραση, ανάρωπη θέση και πάγο αφού πρÏŽτα της έκανε περίδεση με ελαστικÏŒ επίδεσμο. Μετά απο 4 ημέρες ξεκινά φυσικοθεραπεία, το οίδημα έχει υποχωρήσει αλλά πονάει στην ψιλάφηση και στο περπάτημα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1) Ποιοί ιστοί/κατασκευές νομίζετε οτι επιρεάστηκαν και τραυματίστηκαν;

2) Ποια συμπτÏŽματα είναι παρÏŒντα;

3) Σε ποιά φάση της διαδικασίας επούλωσης βρίσκεται η ασθενής ÏŒταν έρχεται για φυσικοθεραπεία;

4) Ποιές είναι οι αντενδείξεις και οι κίνδυνοι των φυσικÏŽν μέσων;

5) Θα θέλατε κάποιες άλλες πληροφορίες απο το ιστορικÏŒ της ασθενούς;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1) Πιστεύω πως έχουν τραυματιστεί αγγεία, μυÏŠκές ίνες, σύνδεσμοι και οι χÏŒνδροι μεταξύ κνήμης, περÏŒνης και αστραγάλου. Επίσης πιθανÏŒν να έχει επιρεαστεί κι ο αχίλλειος τένοντας.

2) Την ημέρα του τραυματισμού παρατηρούμε πÏŒνο, οίδημα και κατάργηση της λειτουργικÏŒτητας της περιοχής. Την ημέρα που το κορίτσι πάει για φυσικοθεραπεία πρÏŽτη φορά έχει αποχωρήσει το οίδημα, το πÏŒδι είναι θερμÏŒ στην ψιλάφηση, παρατηρούμε αποχρωματισμÏŒ και πÏŒνο κατα την ψιλάφηση και την κίνηση.

3) Η ασθενής ÏŒταν έρχεται για φυσικοθεραπεία βρίσκεται στο σταδιο της φλεγμονής.

4) ÎŒπως και στο οξύ στάδιο αποφεύγουμε την χρήση θερμοθεραπείας καθÏŽς δεν θέλουμε να αυξησουμε την ροή του αίματος και την επαναφορά του οιδήματος.

5) Οι επιπλέον πληροφορίες απο το ιστορικÏŒ της ασθενούς που θα χρειαζÏŒμουν θα ήταν το εάν ασχολείται με κάποιο άθλημα, εάν έχει ξαναυποστεί διάστρεμμα στο ίδιο πÏŒδι και αν ναι, εάν έχει κάνει φυσικοθεραπείες για να το αντιμετωπίσει καθως αυτÏŒ θα μου δÏŽσει να καταλάβω αν το υπάρχον διαστρεμμα οφείλεται σε αδυναμία των συνδέσμων της ασθενούς και ελειπούς αποκατάστασης. Επίσης θα ήθελα να γνωρίζω αν η ασθενής βρίσκεται στην περιοδÏŒ της, γιατί αυτÏŒ είναι αντένδειξη για καποια φυσικα μέσα. Τέλος θα ζητούσα να μαθω εάν έχει κάποιο άλλο πρÏŒβλημα υγείας η αν λαμβάνει κάποια φάρμακα κατι το οποίο επίσης θα αποτελούσε αντένδειξη για κάποιο φυσικÏŒ μέσο.


Πίσω